Ingredience
- drůbeží játra (kachní+kuřecí) 500 g
- máslo (studené, nakrájené na kostky) 200 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- brandy 40 ml
- cibule (nakrájená) 1 kus
- česnek 2 stroužky
- sůl a pepř 1 špetka
- brusinkový kompot 1 dávka
domácí chléb:
- 2 hrnky hladké mouky 1 dávka
- hrnek špaldové mouky 1 kus
- hrnek žitné mouky 1 kus
- sušené droždí 1 lžička
- drcený kmín 1 lžička
- ocet 1 lžička
- sůl 2 lžičky
1. Na lžíci másla osmažíme cibuli a pokrájený česnek, přidáme očištěná játra, která zprudka osmahneme, přilijeme brandy a chvíli povaříme, až se vypaří alkohol. Zchladlou játrovou směs, máslo, šlehačku, sůl a pepř rozmixujeme do hladka a přendáme do formiček, kde necháme pěkně vychladnout a ztuhnout.
2. Všechny sypké suroviny na chléb smícháme dohromady, přilijeme dvě deci vody s octem, zamícháme, lehce pomoučíme a necháme přes noc kynout. Druhý den těsto promícháme a necháme další čtvrthodinu kynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a necháme nahřát i hrnec s pečícím papírem a pokličkou. Potom do hrnce nalijeme těsto, potřeme vodou, posypeme hrubozrnnou solí a slunečnicovými semínky. Dáme do trouby a pečeme 35 minut s pokličkou a patnáct minut bez pokličky na barvu.
Zdroj: Paštika s brusinkami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pastika-s-brusinkami [On-line 14.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář