Suroviny
- polohrubá mouka
- sůl
- kysané zelí 500 g
- kmín
- červené zelí 1 hlávka
- celá kačena nebo stehna
- sádlo
- cibule 2 ks
- uzená slanina
- červené víno 4 dl
- jablka 2 ks
- cukr
- pepř
Na knedlíky:
- hrubá mouka 200 g
- vejce 1 ks
- sůl
- vařené brambory 500 g
Kačku omyjeme, vložíme do pekáče, posolíme, nasypeme kmín, přidáme na půlky rozkrojená jablka a dáme péct do trouby na 200 °C asi na 2 hodiny.
Zelí červené: na sádle osmahneme cibulku, přidáme nakrouhané zelí a hned zalijeme 1 dl červeného vína, které postupně během vaření přilíváme. Osolíme, opepříme, necháme dusit doměkka. Ke konci dušení přidáme cukr dle chuti a poprášíme polohrubou moukou.
Zelí kyselé: na sádle osmahneme cibulku a slaninu, poprášíme moukou a zalijeme vodou. Necháme chvilinku probublat, přidáme kysané zelí a 20 minut povaříme.
Bramborový knedlík: oloupané brambory uvaříme a nastrouháme najemno. Všechny ingredience v misce smícháme a propracujeme. Utvoříme knedlíky. Vaříme je v osolené vodě asi 15–20 minut.
Zdroj: Pečená kačka na jablkách, variace zelí, bramborový knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-kacka-na-jablkach-variace-zeli-bramborovy-knedlik [On-line 26.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář