Suroviny
- kachní stehna francouzské kachny 5 ks
- pomeranč 2-3 ks
- med
- kysané červené zelí 1 balení
- bílé zelí 1 hlávka
- cibule 1 ks
- slanina
- švestky
- cukr
- sůl
- drcený kmín
- kachní sádlo
- brambory 500 g
- vejce 3-4 ks
- česnek
- housky 5-6 ks
- polohrubá mouka dle potřeby
- mléko dle potřeby
- zelená sekaná petrželka
Kachna: Kachní stehna omyjeme, osolíme a okořeníme drceným kmínem. Naskládáme je do pekáče, přidáme kachní sádlo, mírně podlijeme vodou a přiklopené dáme péct do předehřáté trouby. Zhruba po hodině pečení přidáme na kolečka nakrájené oloupené pomeranče a vrátíme do trouby již odkryté. V momentě, kdy nám začne kachna pomalu zlátnout, polijeme medem a výpekem a necháme dopéct.
Červené zelí na švestkách: Na rozpálené kachní sádlo dáme zpěnit cibulku, v momentě, kdy začne zlátnout, posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat, a pak přidáme omyté kysané zelí, vše smícháme, osolíme, okmínujeme a necháme dusit
Hlávkové zelí: Na rozpálené kachní sádlo dáme zpěnit cibulku, po chvíli přidáme najemno nakrájenou slaninu. Mezitím nakrájíme na kostky bílou hlávku zelí a přidáme do kastrolu, osolíme, okmínujeme a necháme podlité dusit.
Bramborovo-česnekové knedlíky: Brambory uvařené ve slupce necháme vychladnout, oloupané rozmačkáme, přidáme sůl, vajíčko, česnek a hrubou mouku a vypracujeme bramborové těsto, které necháme chvilku odpočinout a potom vytvarujeme knedlík, který obalíme potravinovou fólií a dáme vařit do vody na 20 minut.
Karlovarské knedlíky: Nakrájíme si housky na kostičky, přidáme sůl, mouku, mléko s rozmíchanými žloutky a dobře promícháme s posekanou petrželkou. V suché misce vyšleháme se špetkou soli sníh z bílků a nakonec ho jemně vmícháme do těsta. Vytvarujeme knedlík, který opět obalíme v potravinové folii a dáme vařit do vody na 20 až 25 minut.
Zdroj: Pečená kachní stehna na medu a pomerančích s červeným zelím na švestkách; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/pecena-kachni-stehna-na-medu-pomerancich-s-cervenym-zelim-na-svestkach [On-line 11.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář