Suroviny
Těsto:
- voda 500 ml
- máslo 120 g
- hladká mouka 250 g
- sůl 1 špetka
- vejce 6 ks
Krém:
- mléko 1 l
- žloutek 8 ks
- cukr 200 g
- hladká mouka 80 g
- citron 1 ks
- sůl 1 špetka
Čokoláda:
- hořká čokoláda 200 g
- kakao 100 g
- máslo 200 g
- cukr moučka 150 g
- mléko 500 ml
- smetana 500 ml
Těsto: v kastrolu zahřejeme vodu a máslo. Jakmile začne vřít, osolíme, přidáme prosátou mouku a dobře promícháme.
Po vychladnutí vmícháme šest vajec. Směsí naplníme cukrářský pytlík a na plech s pečícím papírem vytvoříme “šneky”. Pečeme dvacet minut v troubě předehřáté na 180°C. Po upečení necháme pomalu vychladnout v zavřené troubě, aby těsto nespadlo.
Krém: v kastrolu zahřejeme mléko, do kterého vhodíme spirálku z citronové kůry pro získání aroma. V míse vyšleháme cukr a žloutky, přidáme špetku soli a přilijeme je do mléka, kůru z citronu odstraníme. Postupně přisypáváme prosátou mouku a směs mícháme do té doby, než zhoustne. Necháme chvíli vystydnout, nalijeme na upečený korpus a dáme ztuhnout do lednice.
Čokoláda: ve vodní lázni smícháme všechny ingredience, až nám vznikne hladká čokoládová poleva. Naplněné šneky obalíme v čokoládě a necháme ztuhnout v lednici.
Zdroj: Profitterol; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/profitterol-0 [On-line 09.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář