4 porce
- 1 kachna
- 10 kuliček jalovce
- 10 kuliček černého pepře
- sůl
- koňak
- 0,75 l červeného vína
Kachnu naporcujeme na čtyři pěkné porce. Nejprve odřízneme křídla, vyřízneme páteř (použijeme na vývar nebo do výpeku) a každou půli rozdělíme na dvě části. Do každé porce vetřeme drcený jalovec s pepřem a kachnu dobře osolíme.
Na rozpálené pánvi opečeme kachničku nejprve kůží dolů (pustí dostatek tuku, proto žádný nepoužíváme), poté obrátíme a opečeme z druhé strany. Podlijeme koňakem, zapálíme a oflambujeme. Kachnu přendáme do pečicí nádoby kůží dolů a přelijeme výpekem a podlijeme červeným vínem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C doměkka (určitě nejméně 2 hodiny). Na posledních 20 minut obrátíme a při 170 °C dopékáme do křupavé kůže, do výpeku vložíme připravenou šalotku (viz níže).
Šalotky
- 500 g šalotek
- olivový olej
- mletý pepř
- 2 lžíce medu
Šalotky nakrájíme na klínky, na oleji je pozvolna opečeme, ochutíme mletým pepřem a medem. Takto připravenou šalotku vložíme ke kachně na posledních 20 minut.
Rozmarýnové brambory
- 600 g malých brambor
- 2 snítky rozmarýnu
- mletý pepř
- sůl
- olivový olej
Syrové brambory rozpůlíme, máme-li větší, tak je rozčtvrtíme. Ochutíme je nasekaným rozmarýnem, mletým pepřem, solí, pokapeme olivovým olejem a dobře promícháme.
Pečeme při 170 °C 30−40 minut.
Zdroj: Kachna flambovaná koňakem, pečená na jalovci s červeným vínem a karamelizovanými šalotkami, s rozmarýnovými brambůrky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1659-kachna-flambovana-konakem-pecena-na-jalovci-s-cervenym-vinem-a-karamelizovanymi-salotkami-s-rozmarynovymi-bramburky/ [On-line 12.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář