Suroviny
- kachní prsa 5 ks
- brambory 0,5 kg
- mrkev 4 ks
- mletá paprika sladká
- větší cibule 2 ks
- česnek 2 stroužky
- sušená šunka
- bílé víno
- žampióny 3/4 kg
- pórek 1/2
- smetana na vaření 1 ks
- máslo
- petržel
- hladká mouka na zahuštění
- sůl
- pepř
Brambory společně s mrkví povaříme do měkka, rozšťoucháme, přidáme dva stroužky drceného česneku, osolíme, dochutíme červenou sladkou paprikou. Zapékací mističky vysteleme sušenou šunkou, naplníme brambory s mrkví a zabalíme tak, aby byly schované v šunce. Zapékáme na 180 stupňů 15-20 minut v troubě.
Kachní prsíčka očistíme, na kůži nařízneme mřížku, opepříme, osolíme a nejlépe necháme odstát pár hodin, poté zprudka opečeme na pánvi kůži dolů, pět minut z každé strany. Pak maso přendáme do trouby, kde při 180 stupních pečeme dalších deset minut. Prsíčka, která by měla uvnitř zůstat růžová, necháme chvíli odpočinout.
Žampióny oloupeme, nakrájíme a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme k nim nadrobno nakrájený pórek, bílé víno, pepř a sůl a necháme provařit. Když je tekutina skoro vypařená, zaprášíme moukou a nakonec přidáme smetanu a provaříme. Nasekáme petrželku.
Na talíř servírujeme žampionové ragú ozdobené petrželkou, na ně položíme prsíčka nakrájená na plátky, obložená zapečenými brambory s proužky do zlatova na oleji osmažené cibule.
Zdroj: Kachní prsíčka s žampionovým ragú na bílém víně, brambory s mrkví zapečené v sušené šunce; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachni-prsicka-s-zampionovym-ragu-na-bilem-vine-brambory-s-mrkvi-zapecene-v-susene [On-line 27.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář