Suroviny
- celý vykoštěný kohout 1 ks
- mrkev 5 ks
- celer 1 ks
- petržel 1 ks
- šalotka 5 ks
- červené víno 1 l
- drůbeží vývar 1 l
- slanina
- olej
- pepř
- sůl
- čerstvé bylinky
- cukr 2 lžíce
Bramborové krokety:
- velké brambory 5 ks
- polohrubá mouka
- vejce 1 ks
- sůl
- strouhanka
- olej
Pokrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a slaninu osmahneme na oleji, přidáme dvě lžíce cukru, lehce zkaramelizujeme. Tuto směs vložíme do pekáčku, kam přidáme i omytého kohoutka. Zalejeme vývarem a vínem, přidáme bylinky a pečeme/ dusíme na 190 stupňů zhruba dvě hodiny, dokud není maso měkké. Když je kohout hotový, maso obereme a přendáme do misky.
Z výpeku doděláme omáčku. Propasírujeme zeleninu a všechno ještě zredukujeme, případně dochutíme. Do takto hotové omáčky vložíme zpátky maso, pokrm podáváme s bramborovou kroketou.
Den předem uvařené brambory oloupeme, protlačíme nebo nastrouháme a smícháme s vejcem a moukou. Vytvoříme krokety, které obalíme ve strouhance a v oleji usmažíme dozlatova.
Zdroj: Kohout na víně s domácí bramborovou kroketou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kohout-na-vine-s-domaci-bramborovou-kroketou [On-line 03.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář