8 porcí
- 1 cibule
- 40 g másla
- 4 kedlubny
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 ml smetany
- muškátový květ
- sůl
Cibuli a kedlubny nakrájíme na kostky.
Na másle osmahneme cibulku dosklovata, přidáme kedlubnu, osmahneme, vmícháme česnek utřený se solí, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 20 minut, poté dochutíme solí a muškátovým květem.
Servírujeme s kuřecími játry a bylinkovými bulkami – viz níže.
vložka do polévky
- 100 g kuřecích jater
- 2 cl koňaku
- sůl
- 1 lžíce mouky
- 20 g másla
- 8 ředkviček
Játra očistíme a nakrájíme na menší kousky, které zalijeme koňakem. Necháme odležet, poté smícháme s moukou a opečeme na másle, přidáme na klínky nakrájené ředkvičky, opečeme a osolíme. Vkládáme do polévky přímo do talíře.
bylinkové bulky
- 20 g másla
- 2 jarní cibulky
- 10 g droždí FALA
- 1 lžička cukru
- 70 ml vlažného kefíru
- 1 vejce
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 1 vejce na potření
Na másle opečeme na kolečka nakrájenou jarní cibulku.
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, zalijeme teplým kefírem, přidáme vejce, mouku, sůl a cibuli opečenou na másle. Vypracujeme hladké těsto, které necháme, zakryté utěrkou, na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Během kynutí můžeme promísit.
Z vykynutého těsta tvarujeme malé bulky, které necháme na plechu vyloženém pečicím papírem ještě 30 minut kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 20 minut dozlatova.
Zdroj: Kedlubnový krém s kuřecími játry a ředkvičkami na másle; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1721-kedlubnovy-krem-s-kurecimi-jatry-a-redkvickami-na-masle/ [On-line 11.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář