Suroviny
- čerstvé jahody nebo meruňky
- polohrubá mouka 150 g
- vejce 3 ks
- smetana na šlehání 500 ml
- vanilkový cukr 1 ks
- ztužovač šlehačky 1 ks
- prášek do pečiva 1 lžíce
- cukr krupice 4 lžíce
- citronová kůra
- horká voda 4 lžíce
- máslo na vymazání
- vanilkový puding 1 ks
- mléko 0,5 l
- cukr 2 lžíce
- změklé máslo 1/8
- vaječný koňak 5 lžic
Ušleháme žloutky s cukrem, postupně přidáváme čtyři lžíce horké vody. Do hmoty postupně zapracujeme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůru. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ze tří bílků. Těsto nalijeme do vymazaných a vysypaných formiček a pečeme troubě v předehřáté na 150°C asi deset minut dorůžova. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout.
Krém: Z mléka a prášku uvaříme klasický pudink, poté necháme vychladnout. Pak vmícháme změklé máslo. Vychladlé dortíky potřeme vaječným koňakem, pomažeme vychladlým krémem, ozdobíme nakrájeným ovocem a šlehačkou a lístky čerstvé máty. Podáváme s kávou.
Zdroj: Piškotový ovocný dortík s ovocem a šlehačkou, frappé; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/piskotovy-ovocny-dortik-s-ovocem-slehackou-frappe [On-line 15.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář