Suroviny:
- 600 g uzené plece
- 6 brambor
- pórek
- sůl, pepř
- hrnek mléka
- hladká mouka
- 1 sladká smetana
- 3 vejce
- 2 jablka
- 50 g vlašských ořechů
- 30 g strouhanky
- 30 g másla
- česnek
- polévkové koření
- majoránka sušená a čerstvá
- strouhanka
Bramborové plátky vaříme v lehce slané vodě do poloměkka. Uzené maso nakrájíme na plátky, pórek na špalky a spaříme u brambor.
V kastrůlku na másle s moukou uděláme jíšku, zalijeme vývarem z hrnce, rozšleháme, přidáme mléko, smetanu a provaříme.
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
Maso pokrájíme na proužky.
Brambory s pórkem dáme do mísy, na ně maso, pokrájené jablko, osolíme, opepříme. Vlašské ořechy potlučeme v hmoždíři, do ořechů přimícháme strouhanku, máslo, 2 vejce a přidáme navrch zapékací mísy. Dáme do trouby na 170°C na 20-30 minut.
Rychlá polévka: Do hrnce s plátky brambor a bramborovým vývarem přidáme majoránku, česnek na plátky, kostku bujónu, pepř a 1 rozšlehané vejce.
Zdroj: ZAPEČENÉ UZENÉ S PÓRKEM A ČESNEČKA; TV Barrandov Babica vs Sapík http://www.barrandov.tv/babica-vs-sapik/nove-recepty#sec-info [On-line 17.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář