Suroviny
- zadní hovězí maso (nejlépe loupaná plec nebo špička) 1 kg
- slanina 200 g
- menší celer 1
- petržel 2
- mrkev 4
- cibule 2
- nové koření a celý pepř 1 lžíce
- bobkový list 4
- tymián 2 snítky
- citrón 1
- vinný ocet 3 lžíce
- francouzská hořčice 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžíce
- máslo 1 kostka
- zakysaná smetana 2 kelímky
- hovězí vývar 2 litry
Hrníčkový knedlík:
- rohlík 6
- vejce 6
- mléko 3 hrníčky
- polohrubá mouka 3 hrníčky
- máslo
- sádlo
- sůl
Maso na svíčkovou po vlákně prošpikujte špalíčky špeku a dle potřeby svažte provázkem. Dno pekáče vymažte máslem, pokryjte ho částí na plátky nakrájené kořenové zeleniny a cibule, vložte maso a vše zarovnejte zbytkem kořenové zeleniny.
Přisypte koření a vše zalijte rozpuštěným, ale prochladlým máslem nebo mořidlem z vinného octa a vody. Nechte odležet do druhého dne.
Maso vyjměte, osušte, na troše tuku ze všech stran opečte, vyjměte a ve výpeku do hněda opečte scezenou zeleninu z marinády. Osolte, přidejte cukr, ocet, hořčici, marinádu a vývar. Vložte zpět maso a pečte za občasného podlévání doměkka.
Hotové maso vyjměte, vyberte koření a omáčku rozmixujte nebo propasírujte. Přidejte smetanu – sražení zabráníme vmícháváním omáčky do smetany – ne naopak.
Zdroj: Svíčková na smetaně s hrnkovým knedlíkem; Ohnivý kuře – TV Prima http://web.iprima.cz/kure/recepty/svickova-na-smetane-s-hrnkovym-knedlikem [On-line 10.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář