Suroviny
- srnčí kýta
- špek
- červené víno
- mrkev
- celer
- třtinový cukr
- rajčatový protlak
- cibule
- nové koření
- černý pepř
- bobkový list
- olivový olej
- sůl
Karlovarský knedlík
- rohlík 12 ks
- vajíčko 4 ks
- mléko 300 ml
- hrubá mouka 300 g
Maso si naložíme předem do mořidla – osolíme, prošpikujeme, svážeme a přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, celer, nové koření, černý pepř, bobkový list a jalovec. Vše zalijeme červeným vínem a necháme dva dny odležet.
Maso pak dáme stranou a marinádu přecedíme. V hrnci rozehřejeme olivový olej a srnčí opečeme ze všech stran. Pak ho dáme na talíř a do hrnce nasypeme zeleninu z marinády. Přidáme k ní třtinový cukr, rajský protlak a orestujeme. Pak vložíme zpátky maso a zalijeme ho přeceděnou marinádou. Přivedeme k varu, dosolíme a necháme zhruba hodinu dusit doměkka.
Hotové maso vyndáme a omáčku propasírujeme přes síto. Ze srnčího sundáme provázek, nakrájíme je na plátky a zalijeme omáčkou. Podáváme s libovolnou přílohou.
Karlovarský knedlík: Rohlíky nakrájíme na kostičky, mléko smícháme se žloutky a nalijeme na rohlíky, necháme vsáknout. Z bílků ušleháme sníh. Do namočených rohlíků přidáme hrubou mouku, zamícháme a nakonec opatrně zapracujeme sníh z bílků, přidáme pokrájenou petrželku a osolíme. Zabalíme do potravinářské folie a vaříme přibližně 30 minut, po vyjmutí knedlík hned nakrájíme.
Zdroj: Srnčí kýta na červeném víně; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/srnci-kyta-na-cervenem-vine-0 [On-line 17.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář