Suroviny
- hovězí svíčková 1,2 kg
- mrkev 1 ks
- celer kousek
- petržel 1 ks
- cibule 1 ks
- máslo
- smetana ke šlehání 250 ml
- špek 200 g
- sůl
- pepř
- bobkový list
- tymián
- citronová šťáva
- ocet
- worcestrová omáčka
Kynutý knedlík
- polohrubá mouka 750 g
- mléko 250 ml
- droždí 20 g
- cukr 1 lžička
- vejce 1 ks
- 1 den starý rohlík 1 ks
- sůl
Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Maso prošpikujeme špekem, přidáme k cibuli společně s očištěnou a pokrájenou zeleninou. Přidáme koření, zalijeme vodou a necháme pozvolně dusit doměkka asi dvě hodiny pod pokličkou. Měkké maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme a zalejeme smetanou, dle libosti omáčku zahustíme. Hotovou omáčku můžeme dochutit citronovou šťávou, octem a worcestrovou omáčkou.
Domácí kynutý knedlík: Mouku smícháme se solí, uděláme důlek, nalijeme 125 ml vlažného mléka. Vodu trochu osladíme, rozdrobíme droždí a promícháme. Po vzejití droždí, přidáme zbytek mléka a vejce, dobře zpracujeme v těsto. Z těsta vytvarujeme šišky, poprášíme moukou a necháme 45 minut kynout. Vaříme v osolené vroucí vodě 15 minut, hotové po vyndání propícháme, aby unikla pára.
Zdroj: Svíčková na smetaně; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-na-smetane-5 [On-line 24.02.2017]
Poslední tip, trik či komentář