4 porce
Králičí roláda
- 1 králík
- 150 g plátků prosciuttu crudo
- fáš z králíka se sušenými švestkami (viz níže)
- 2 hrsti mladého špenátu
- 75 g anglické slaniny
- mletý pepř
- sůl
Připravíme si vykostěná králičí stehna a hřbet. Stehna naklepeme (přes folii). Na potravinářskou rozložíme šunku, poté vyklepané stehno, osolíme, opepříme, rozložíme lístky mladého špenátu, na střed anglickou slaninu, poté fáš (viz níže), králičí hřbet a dobře zabalíme do tvaru rolády, do folie dobře utáhneme. Pečeme v troubě vyhřáté na 120 °C ve vodní lázni 50-60 minut.
Králičí fáš se sušenými švestkami
- Odřezky z králíka a maso z předních běhů
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 středně velká cibule
- 40 g anglické slaniny
- 40 ml smetany
- 1 žloutek
- 20 ml bílého portského vína
- mletý pepř
- sůl
- 50 g sušených švestek
Odřezky a vykostěné přední běhy nakrájíme na malé kostky. Cibuli a špek nakrájíme na kostičky, oboje na troše oleje opečeme, vmícháme tymián a králičí maso. Směs odstavíme, vmícháme smetanu, žloutek, bílé portské, mletý pepř, sůl a rozmixujeme. Na závěr vmícháme na drobné kostičky sušené švestky.
Batátové noky s mandlemi
- 700 g batátů
- asi 170 g hladké mouky
- 30-50 g másla
- 80 g plátků mandlí
Očistěné batáty nakrájíme i se slupkou na větší kusy, zabalíme do alobalu a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 30 minut. Poté necháme zchladnout. Batáty oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme s hladkou moukou, vejcem a solí. Pomocí dvou lžic nebo jedné lžíce a dlaně tvarujeme noky, které vkládáme do vroucí vody. Jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch. Poté je vyjmeme, necháme okapat a opékáme na másle spolu s mandlemi.
Zdroj: Králičí roláda plněná fáší se švestkami, anglickou slaninou a špenátem a batátové noky s mandlemi; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1804-kralici-rolada-plnena-fasi-se-svestkami-anglickou-slaninou-a-spenatem-a-batatove-noky-s-mandlemi/ [On-line 06.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář