reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Antipasto Siciliano

Suroviny

  • rajčata
  • mozzarella
  • bazalka
  • olivový olej
  • oregano
  • sůl
  • pepř
  • pomeranč
  • cibulka
  • lilek
  • balzamikový krém
  • sýr pecorino
  • artyčoky
  • sušená rajčata

Caponatasiciliana:

  • lilek 500 g
  • zelené papriky 500 g
  • fenykl 250 g
  • cibule 100 g
  • řapíkatý celer 100 g
  • zelené olivy 80 g
  • kapary v solném nálevu 80 g
  • česnek 4 stroužky
  • rajčata 4 ks
  • cukr 1 lžička
  • vinný ocet 3 lžíce
  • panenský olivový olej 6 lžic
  • sůl
  • pepř

Caprese: nakrájíme rajčata, mozzarellu, polijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme sušené oregano a lístky čerstvé bazalky.

Pomerančový salát: oloupané pomeranče nakrájíme na kostičky, nakrájíme lahůdkovou cibulku, osolíme, opepříme a přidáme olivový olej. Opět promícháme.

Grilovaný lilek: lilek nakrájíme na kostičky, necháme vypotit a ogrilujeme na grilovací pánvi. Nakonec dochutíme olivovým oleje a balzamikovým krémem, bylinkami.

Na větší talíř nebo podnos servírujeme ovčí sýr pecorino, k tomu artyčoky a sušená rajčata.

Caponatasiciliana, tyčinky grissini: operte lilky a nakrájejte neoloupané na kostičky, osmažte 20 minut v oleji, osolte, opepřete. Mezitím operte papriky, očistěte, nakrájejte na kousky a smažte cca 15 minut nebo je upečte pod grilem. Vyjměte a papriky zabalte do mikrotenu, aby šly oloupat. Na olej ve kterém jste smažili zeleninu, osmažte jen mírně nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte rozetřený česnek, oloupaná, vymačkaná a na kousky nakrájená rajská jablíčka a na kousky nakrájený fenykl. Jakmile jsou rajská rozvařená, přidejte olivy, oprané odsolené kapary, na kousky nakrájený řapíkový celer a dobře poduste na mírném ohni. Nakonec přidejte lilek a papriky. Ve sklenici vody rozpusťte cukr a ocet, vlijte do kastrolu, zamíchejte a 15 minut mírně vařte za účelem odstranění kyselosti. Pokud je jídlo příliš řídké, prodlužte var na mírném ohni na požadovanou hustotu. Osolte, opepřete a přendejte na servírovací mísu. Lépe je připravit caponatu večer, aby do druhého dne rozležela a vychladla. Sicilská tradice žádá, aby se podávala chlazená! K jídlu se podávají tyčinky grissini nebo bílý italský chléb.

Zdroj: Antipasto Siciliano; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/antipasto-siciliano  [On-line 18.12.2015]

1 comment to Antipasto Siciliano

  • Jechová Jitka

    Dobrý den,
    v pořadu Prostřeno z 16.peosince 2015 vařil ital z Ostravy a dělal salát z pomerančů ,ale se solí.Bohužel jsem nestihla recept a všichni zúčastnění ho strašně chválili.Chtěla bych ho vyzkoušek,ale neznám ingredience.Mohli by jste mi recept poslat? Děkuji za ochotu Jeová Jitka

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.