Suroviny
- brambory 800 g
- sušené houby 50 g
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- celer 1/4 bulvy
- cibule 1 ks
- sádlo 1 lžíce
- kmín 1 lžička
- zeleninový vývar 1 l
- česnek 5 stroužků
- majoránky 2 lžíce
- sůl
- mletý pepř
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Sušené houby namočíme do studené vody. Na pánvi rozehřejeme máslo, zaprášíme ho moukou a připravíme jíšku, kterou potom odstavíme a necháme vychladnout. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme také na kostičky, cibuli oloupeme a nasekáme najemno. V hrnci rozehřejeme sádlo a orestujeme nakrájenou zeleninu. Přidáme kmín a cibuli a společně osmažíme.
Zalijeme vývarem, vložíme vymačkané houby a brambory, osolíme a vaříme asi deset minut. Potom bramboračku zahustíme jíškou a dobře promícháme. Přivedeme znovu k varu, snížíme teplotu a vaříme až doměkka. Ke konci vaření polévku dochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem a majoránkou.
Zdroj: Bramboračka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/bramboracka-5 [On-line 09.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář