Panenský tataráček
- 500 g pravé svíčkové
- 1 vejce
- sůl
- majoránka
- chilli, pepř, sladká paprika
- svazek jarní cibulky
- 1 palice česneku
- 10 plátků staršího chleba
- olej na opečení topinek
- 1–2 lžičky worcesteru
- kapka sójové omáčky
Svíčkovou pokrájíme na menší kousky a pomeleme v mlýnku na maso. Raději dvakrát, aby byla jemná. Směs dáme do misky, přidáme koření podle chuti a zamícháme. Topinky smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s česnekem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/panensky-tataracek [On-line 29.3.2011], citace
Hovězí vývar s masem a nudlemi
- 1 kg hovězích kostí nebo 500 g hovězího žebra
- 150 g mrkve
- 150 g celeru
- 150 g petržele
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 8 kuliček celého pepře
- nudle do polévky
Hovězí kosti zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu, okořeníme a osolíme. Na mírném ohni pomalu vaříme asi čtyři hodiny. Poté vývar přecedíme a dochutíme solí. Zeleninu a maso z vývaru nakrájíme na kostičky. Nudle uvaříme v osolené vodě a podáváme přelité vývarem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-s-masem-nudlemi [On-line 29.3.2011], citace
Kachní konfity s červeným zelím a domácími houskovými a bramborovými knedlíky
- 5 ks kachních stehen
- 1 hlávka červeného zelí
- kmín
- sůl
- pepř
- 1 cibule
- 50 g cukru
- 3 lžíce octa
- 50 g hladké mouky
- 3–4 dl vroucí vody
- 1 směs na přípravu houskových knedlíků
- 1 vejce
- 6 středně velkých uvařených brambor
- 150 g hrubé mouky
- 150 g krupice
- 1 vanička sádla
- 3 lžíce oleje
Kachní stehna zbavíme zbylého peří, osolíme, opepříme a okmínujeme. Vložíme do hlubokého pekáče, přidáme sádlo a zalijeme vlažnou vodou tak, aby byla stehna do tří čtvrtin ponořená. Pečeme v troubě na 160 ºC zhruba tři hodiny. Měkká stehna vyjmeme a položíme na rošt. Pod rošt dáme pekáč, aby mohl tuk kapat dolů, a dopečeme, aby měla stehna kůrku.
Mezitím si nakrájíme cibulku a zelí. Cibulku zpěníme na oleji, přidáme nakrájené zelí a vše orestujeme. Zaprášíme moukou, zasmahneme a zalijeme vodou. Dusíme doměkka. Dochutíme cukrem, solí a octem.
Houskové knedlíky připravíme dle návodu a pustíme se do bramborových. Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme prosetou mouku, krupici, vejce a sůl. Vypracujeme hutné těsto. Uválíme šišky, které vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme 20 až 25 minut. Hotové bramborové knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachni-konfity-s-cervenym-zelim [On-line 29.3.2011], citace
Jablečný sen
- 1,5 kg jablek
- 1 vanilkový cukr
- 5 vajec
- 150 g cukru moučka
- 3 lžíce vody
- 150 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřicího prášku do pečiva
Tvarohová náplň
- 150 g změklého másla
- 200 g cukru moučky
- 1 vanilkový cukr
- 500 g tvarohu
- 1 želatina (příprava za studena)
Ozdoba
- 1 lžíce skořice na posypání
- hrst máty
Oloupaná a opláchnutá jablka zbavíme jádřinců, nastrouháme je na struhadle a smícháme s vanilkovým cukrem. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečicícm papírem tak, aby okraje přesahovaly. Jablka rozložíme po celém plechu.
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme vodu a postupně zašleháme mouku smíchanou s kypřicím práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do těsta. Těsto nalijeme rovnoměrně na jablka a zvolna pečeme v předehřáté troubě na 180 ºC asi 30 minut. Upečený korpus překlopíme jablečnou směsí nahoru a necháme vychladnout.
Mezitím připravíme náplň. Změklé máslo ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme tvaroh a nakonec do směsi vmícháme želatinu, kterou připravíme podle návodu na obalu.
Tvarohovou náplň rozetřeme na jablečnou vrstvu a necháme dezert v lednici vychladnout. Nakonec jej posypeme skořicí a ozdobíme domácí šlehačkou a mátou.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jablecny-sen [On-line 29.3.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář