Suroviny
Korpus:
- vejce 6 ks
- skořice
- cukr moučka
- cukr krupice 6 lžic
- horká voda 6 lžic
- kakao 2 lžíce
- polohrubá mouka 6 lžic
- prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
- olej 1 dl
- likér Amaretto 1 dl
Krém:
- mascarpone 250 g
- žloutek 3 ks
- vanilkový lusk 1 ks
- cukr krupice 6 lžic
Zdobení:
- čerstvé maliny
- třtinový cukr 2 lžičky
- máta
Vyšleháme tuhý sníh z bílků se špetkou soli. Žloutky utřeme s cukrem a postupně přidáváme po lžících horkou vodu,prosátoumouku s kakaem a práškem do pečiva, aby nám vznikla suchá směs. Vše promícháme a postupně po lžičkách přidáváme olej, nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby výška těsta byla cca 3 cm, a v předem vyhřáté troubě pečeme 10 max. 15 minut na 180 stupňů. Po upečení pokapeme korpus Amarettem a necháme vychladnout.Před podáváním vykrajujeme z těsta malá kolečka (dortíky).
Vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým luskem – ten podélně rozřízneme a použijeme pouze vnitřní dužinu. Poté jemně vmícháme mascarpone. Takto připravený krém dáme vychladit do lednice.
V malém rendlíku rozehřejeme menší část malin s cukrem. Zlehka zredukujeme a necháme vychladnout.
Při podávání korpus přelijeme vanilkovým krémem, poklademe čerstvými malinami, dozdobíme malinovou omáčkou a snítkou máty.
Zdroj: Čokoládový dortík s malinami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/cokoladovy-dortik-s-malinami [On-line 20.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář