reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Consommé z volské oháňky s játrovými knedlíčky

Potřebujeme

  • 500 g volské oháňky
  • 100 g cibule
  • 300 g kořenové zeleniny (petřel, mrkev, celer)
  • 200 g namletého hovězího masa
  • 5 vaječných bílků
  • 100 ml červeného vína
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • divoké koření
  • sůl
  • čerstvá petřel

Játrové knedlíčky

  • 200 g drůbežích jater
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžíce sušené majoránky
  • cca 50 g strouhanky
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petrželka na ozdobení

Vařte jako šéf kniha

Postup přípravy na consommé z volské oháňky s játrovými knedlíčky

Oháňku nasekáme na menší kusy a v troubě ji upečeme.

Zhruba polovinu kořenové zeleniny i s cibulí orestujeme na oleji, přidáme protlak a podlejeme vínem, které necháme částečně odpařit. Cibuli neloupeme a jen překrojenou na půl ji orestujeme téměř do černa – vývar díky tomu získá zlatavou barvu. Zeleninu s kořením, kusy oháňky a studenou vodou pomalu přivedeme k varu a necháme táhnout na mírném ohni asi 7 hodin. Poté vývar přecedíme a necháme vychladnout.

Mleté hovězí maso smícháme s vaječnými bílky a zbylou nahrájenou zeleninou. Zajejeme vychladlým vývarem a znovu přivedeme k varu. Pravidelně mícháme. Jakmile se vývar začne vařit a na povrchu se začne vytvářet vrstva masa s bílky, snížíme žár a povaříme další 3 hodiny. Již nemícháme!

Vývar přecedíme přes čísté plátno do nádoby, pomalu a tak, aby se polévka nezakalila.

Na játrové knedlíčky očistíme a nahrubo nameleme drůbeží játra. Přendáme je do mísy a přidáme další ingredience kromě strouhanky. Důkladně promícháme a do vzniklého těstíčka přisypeme trochu strouhanky a necháme chvíli stát. Strouhanka se do těsta vsákne a zahustí jej.

Na pracovní ploše posypané strouhankou vytvarujeme z těstíčka váleček a na nakrájíme ho na stejně malé kousky. Navlhčenými dlaněmi vytvarujeme knedlíčky.

Připravené knedlíčky povaříme 4 minuty v osolené vodě dokud nevyplavou na povrch. Knedlíčky přendáme do mísy, zalejeme vývarem a ozdobíme naskanými lístky patržele.

A servírujeme – dobrou chuť!

Zdroj: Vařte jako šéf, Zdeněk Pohlreich, iprima.cz, vartejakosef.cz [6.6.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.