Potřebujeme
- 500 g volské oháňky
- 100 g cibule
- 300 g kořenové zeleniny (petřel, mrkev, celer)
- 200 g namletého hovězího masa
- 5 vaječných bílků
- 100 ml červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- divoké koření
- sůl
- čerstvá petřel
Játrové knedlíčky
- 200 g drůbežích jater
- 1 vejce
- 50 g másla
- 4 stroužky česneku
- 1/2 lžíce sušené majoránky
- cca 50 g strouhanky
- sůl
- pepř
- čerstvá petrželka na ozdobení
Postup přípravy na consommé z volské oháňky s játrovými knedlíčky
Oháňku nasekáme na menší kusy a v troubě ji upečeme.
Zhruba polovinu kořenové zeleniny i s cibulí orestujeme na oleji, přidáme protlak a podlejeme vínem, které necháme částečně odpařit. Cibuli neloupeme a jen překrojenou na půl ji orestujeme téměř do černa – vývar díky tomu získá zlatavou barvu. Zeleninu s kořením, kusy oháňky a studenou vodou pomalu přivedeme k varu a necháme táhnout na mírném ohni asi 7 hodin. Poté vývar přecedíme a necháme vychladnout.
Mleté hovězí maso smícháme s vaječnými bílky a zbylou nahrájenou zeleninou. Zajejeme vychladlým vývarem a znovu přivedeme k varu. Pravidelně mícháme. Jakmile se vývar začne vařit a na povrchu se začne vytvářet vrstva masa s bílky, snížíme žár a povaříme další 3 hodiny. Již nemícháme!
Vývar přecedíme přes čísté plátno do nádoby, pomalu a tak, aby se polévka nezakalila.
Na játrové knedlíčky očistíme a nahrubo nameleme drůbeží játra. Přendáme je do mísy a přidáme další ingredience kromě strouhanky. Důkladně promícháme a do vzniklého těstíčka přisypeme trochu strouhanky a necháme chvíli stát. Strouhanka se do těsta vsákne a zahustí jej.
Na pracovní ploše posypané strouhankou vytvarujeme z těstíčka váleček a na nakrájíme ho na stejně malé kousky. Navlhčenými dlaněmi vytvarujeme knedlíčky.
Připravené knedlíčky povaříme 4 minuty v osolené vodě dokud nevyplavou na povrch. Knedlíčky přendáme do mísy, zalejeme vývarem a ozdobíme naskanými lístky patržele.
A servírujeme – dobrou chuť!
Zdroj: Vařte jako šéf, Zdeněk Pohlreich, iprima.cz, vartejakosef.cz [6.6.2013]
Poslední tip, trik či komentář