Ingredience
- hrnek pokrájených sušených datlí 1 dávka
- 3/4 hrnku vařící vody 1 dávka
- jedlá soda 1 lžička
- máslo 50 g
- 2/3 hrnku hnědého cukru 1 dávka
- vejce 2 kusy
- 3/4 hrnku hladké mouky 1 dávka
- prášek do pečiva 1 sáček
poleva:
- necelé dva hrnky vychlazení smetany ke šlehání 1 dávka
- máslo 100 g
- půl hrnku hnědého cukru 1 dávka
1. V kastrůlku smícháme datle, horkou vodu a sodu, necháme přejít varem a dáme na pět minut zchladnout. Potom přidáme máslo a cukr a vymícháme do hladka. Přidáme celé vejce, mouku s práškem a zamícháme. Rozdělíme do tvořítek nebo formiček a pečeme při 180 stupních 15–20 minut.
2. Poleva: Cukr, šlehačku (¾ hrnku) a máslo za stálého míchaní zahříváme na mírném ohni v rendlíku tak dlouho, než se cukr úplně rozpustí.
3. Vychlazenou smetanu (1 hrnek) vyšleháme do pevné šlehačky.
4. Upečené bochánky servírujeme vlažné, polité polevou a ozdobené šlehačkou.
Zdroj: Datlové bochánky s karamelem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/datlove-bochanky-s-karamelem [On-line 07.03.2014]
Poslední tip, trik či komentář