reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Domácí husí paštika s portským vínem a křupavou houstičkou s cibulkovým chutney

Suroviny
Paštika:

  • husí játra 500 g
  • bílá cibule 1 ks
  • máslo 1/2 ks
  • sůl
  • pepř
  • portské víno 200 ml
  • kuličky zeleného pepře
  • bobkový list 2 ks
  • nové koření 5 kuliček
  • anglická slanina 10 plátků
  • marmeláda 2 lžičky
  • smetana na vaření

Houstičky:

  • polohrubá mouka 500 g
  • olej 2 lžíce
  • vlažné mléko 160 ml
  • instatní droždí 1,5 lžičky
  • cukr 5 g
  • sůl 10 g
  • kmín
  • hrubozrnná sůl

Cibulkové chutney:

  • šalotka 10 ks
  • olivový olej
  • máslo 1 ořech
  • tymián 1 snítka
  • třtinový cukr 1 lžíce
  • česnek 1 stroužek
  • balsamiko 4 lžíce
  • višňový likér 1 panák
  • portské víno 5 lžic
  • jahodový džem 2 lžičky

Odblaníme si husí játra a nakrájíme je na větší kousky. Nakrájíme větší cibuli, kterou orestujeme na másle (podle potřeby). Jakmile začne cibule hnědnout, přidáme nakrájená játra, která orestujeme na mírnějším plameni, ať se nevysuší. Když budou játra skoro hotová, přidáme portské víno, hodně čerstvého tymiánu, pepř, sůl, kuličkový zelený pepř, bobkový list, nové koření, marmeládu a chvíli ještě povaříme. Následně bylinky a koření odstraníme a obsah pánve rozmixujeme se smetanou. Hmotu přelijeme do předem připravených ohnivzdorných nádob vyložených anglickou slaninou a necháme zapéct v troubě vyhřáté na 100 stupňů. Na hotovou paštiku dáme ještě 4 kuličky celého zeleného pepře, snítku tymiánu a každou porci zalijeme připuštěným máslem a necháme dobře vychladnout. Následně podáváme s domácím pečivem.

Všechny suroviny na houstičky (kromě hrubozrnné soli a kmínu) smícháme a necháme kynout. Po vykynutí upleteme houstičky nebo vytvarujeme bulky, které necháme ještě cca 15 minut kynout na plechu, pak pomažeme vajíčkem a posypeme kmínem a hrubozrnnou solí. Pečeme asi čtvrt hodiny při teplotě 170 stupňů.

Chutney: Šalotku nakrájíme na tenká kolečka a osmahneme na olivovém oleji s máslem. Jakmile bude šalotka hnědá, přidáme polévkovou lžíci třtinového cukru, balsamico, portské víno, džem, likér, tymián. Vše necháme redukovat na mírném ohni a občas mícháme.

Zdroj: Domácí husí paštika s portským vínem a křupavou houstičkou s cibulkovým chutney; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-husi-pastika-s-portskym-vinem-krupavou-houstickou-s-cibulkovym-chutney  [On-line 26.09.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.