Suroviny
Těstoviny:
hladká mouka 300 g
semolinová mouka 300 g
vejce 6 ks
sůl
Boloňská omáčka:
hovězí mleté maso 500 g
vývar 500 ml
slanina 100 g
mrkev 2 ks
celer 2 řapíky
cibule 3 ks
červené víno 300 ml
máslo 100 g
olivový olej
pasírovaná rajčata 200 g
rajčata 1 pelchovka
protlak 2 lžičky
bobkový list 2 ks
hřebíček 1 ks
rozmarýn 1 špetka
sůl
pepř
parmazán
Suroviny na těstoviny smícháme a vypracujeme nudlové těsto. Pomocí strojku na těstoviny uděláme tenké pláty, které pak také pomocí strojku nakrájíme na asi centimetr široké nebo půlcentimetrové nudle, které vaříme krátce v osolené vodě – stačí asi jen čtyři minuty.
Maso osolíme, opepříme. Rozehřejeme olivový olej a polovinu masa osmahneme, a když je opečené, tak přidáme druhou polovinu masa a opět restujeme. Podlijeme vínem a necháme vařit.
Nakrájíme si najemno slaninu, cibuli, mrkev a celer. Na másle nejprve osmahneme slaninu, poté mrkev, celer a na závěr cibuli. Podušené maso na víně přidáme k zelenině, podlijeme vývarem a přidáme protlak, pasírovaná rajčata i rajčata z plechovky. Přidáme koření a pečeme v troubě aspoň dvě a půl hodiny.
Hustou masovou směs v omáčce podáváme s těstovinami, posypeme parmezánem a ozdobíme lístky bazalky.
Zdroj: Domácí tagliatelle s omáčkou bolognese; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-tagliatelle-s-omackou-bolognese [On-line 29.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář