Suroviny
Vafle:
- velká vejce 3 ks
- hladká mouka 130 g
- změklé máslo 80 g
- zakysaná smetana 20% 120 g
- plnotučné mléko 60 ml
- moučkový cukr 4 lžíce
- sůl špetka
Vanilková zmrzlina:
- smetana 33% 0,5 l
- moučkový cukr 80 g
- vanilkový cukr 10 g
- vanilkový lusk 1 ks
- vanilkové aroma (nemusí být)
- žloutek 5 ks
Malinový přeliv:
- maliny 300 g
- hnědý cukr 3-5 lžic
- voda 100 ml
V míse rozšleháme změklé máslo s cukrem a dáme stranou. Ve druhé míse vyšleháme všechna vejce do pěny a postupně střídavě s moukou zašleháváme do másla s cukrem. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu, špetku soli a naředíme mlékem. Hmota by měla být táhlá a bez hrudek. Vafle upečeme ve vaflovači podle návodu.
Vanilková zmrzlina: Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme všechny cukry, napůl rozkrojený vanilkový lusk včetně semínek a vanilkové aroma, přivedeme k varu. Poté odstavíme, vanilku vyjmeme a vmícháme žloutky. Směs přecedíme a necháme vychladit, pak už jen vlijeme do výrobníku zmrzliny a spustíme daný program.
Malinový přeliv: Do kastrůlku dáme maliny s cukrem a necháme mírně zkaramelizovat, podlijeme vodou a dvě minuty povaříme. Maliny rozmačkáme a svaříme na požadovanou hustotu.
Servírujeme jednu upečenou vafli, na kterou dáme kopeček zmrzliny a přeléváme malinovým sirupem. Můžeme ozdobit lístkem máty nebo malinami.
Zdroj: Domácí vafle s vanilkovou zmrzlinou a malinovým přelivem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-vafle-s-vanilkovou-zmrzlinou-malinovym-prelivem [On-line 21.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář