Suroviny
- mrkev
- celer
- petržel
- kosti na vyvaření
- nové koření
- pepř
- sůl
- bobkový list
- zelená petrželka
- libeček
Játrová zavářka:
- játra 250 g
- vejce 1 ks
- strouhanka dle potřeby
- hladká mouka dle potřeby
- oregano
- petrželová nať
- sůl
- pepř
Do hrnce dáme studenou vodu, vložíme kosti a vaříme asi hodinu na mírném plameni (můžeme přidat nové koření, pepř a bobkový list). Poté vyndáme a obereme maso, které vložíme zpět do hrnce.
Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a vaříme do změknutí. Před podáváním Zavaříme pomocí haluškového síta do polévky játrovou zavářku. Můžeme ji koupit hotovou, nebo játra rozmixujeme se solí, pepřem, oreganem a petrželovou natí. Do směsi vmícháme vajíčko, přidáváme strouhanku, případně hladkou mouku, dokud nedostaneme požadovanou konzistenci, která bude hutná, ale půjde protlačit sítem. Povaříme asi pět minut v polévce a před podáváním polévku ještě osvěžíme zelenými bylinkami (petrželovou natí, libečkem apod.).
Zdroj: Domácí zeleninová polévka s játrovou zavářkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/domaci-zeleninova-polevka-s-jatrovou-zavarkou [On-line 04.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář