Suroviny
- máslová nebo špagetová nebo jiná dýně 1 kus
- řapíkatý celer 1 kus
- šalotka 2 kusy
- extra panenský olej 2 lžíce
- dýňový olej 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- dýňová semínka 1 lžička
- bílé suché víno 150 ml
- zeleninový nebo drůbeží vývar 1 litr
- smetana 250 ml
- zakysaná smetana 100 ml
- hrubá sůl
- černá čerstvě pomletý pepř
Rozkrájenou a oloupanou dýni dáme na plech, pokapeme olivovým olejem, osolíme a vložíme do rozpálené trouby asi na 40 minut. V hrnci na másle orestujeme najemno nakrájenou šalotku, stroužek česneku, přisypeme směs z plechu, zalijeme vínem a vývarem a vaříme asi 10 minut. Směs potom rozmixujeme, přidáme smetanu, dochutíme solí a pepřem.
Na pánvičce opečeme nasucho dýňová semínka a při podávání je přidáváme do polévky.
Polévku zdobíme dýňovým olejem a zakysanou smetanou.
Zdroj: Dýňová krémová polévka; Ohnivý kuře – TV Prima http://web.iprima.cz/kure/recepty/dynova-kremova-polevka [On-line 26.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář