10−12 porcí
- 1 malá dýně hokaido
- olivový olej
- snítka tymiánu
- mletý pepř
- sůl
- 30 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5−2 l kachního vývaru
- 200 g crème fraîche
- dýňový olej
Na podávání
- kachní knedlíčky
- kostičky z muškátové dýně opečené na másle
- dýňový olej
- tymián
Dýni hokaido zbavíme semen, ne slupky! a nakrájíme na klínky. Pokapeme olivovým olejem, posypeme drhnutým tymiánem, opepříme a osolíme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi půl hodiny, až dýně získá zlatohnědou barvu.
Mezitím si připravíme máslovou jíšku – v hrnci do rozpuštěného másla vmícháme mouku, osmahneme a zalijeme vývarem (použijeme část, zbytek necháme na případné naředění polévky). Přivedeme k varu a provaříme půl hodiny.
Do vývaru vložíme pečenou dýni, rozmixujeme, vmícháme crème fraîche, ochutíme dýňovým olejem, popřípadě solí.
Podáváme se smaženými kachními knedlíčky, kostičkami muškátové dýně opečené na másle, zakápneme dýňovým olejem a lístky tymiánu.
Zdroj: Dýňové velouté; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1780-dynove-veloute/ [On-line 04.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář