Suroviny
- česnek 1 stroužek
- cibule 1 ks
- dýně hokkaidó 1,5 kg
- máslo 3 lžíce
- mletý zázvor 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžíce
- zeleninový vývar 1 l
- smetana 200 ml
- sůl
- pepř
- zakysaná smetana
- dýňová semínka
Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky velké cca 2,5 cm. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně. Vše opékejte a duste 2–3 minuty. Pak přidejte vývar a na středním ohni uveďte do varu. Osolte a opepřete, podle chuti přidejte zázvor, citronovou šťávu. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, aby dýně změkla.
Pak odstraňte bobkový list, polévku nechte trochu vychladnout a opatrně ji po částech rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu a prohřejte. Na talíři ozdobte trochou smetany a dýňovými semínky.
Zdroj: Dýňový krém; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/dynovy-krem-4 [On-line 29.01.2016]
Poslední tip, trik či komentář