Suroviny
Kokosové těsto:
- bílek 5 ks
- kokos 150 g
- cukr krystal 150 g
- polohrubá mouka 2 lžíce
- prášek do pečiva 1 sáček
Ořechové těsto:
- mleté lískové oříšky 100 g
- prášek do pečiva 1 sáček
- polohrubá mouka 2 lžíce
- kakao 3 lžíce
- bílek 5 ks
- cukr krupice 150 g
Krém:
- mléko 400 ml
- vanilkový cukr 1 sáček
- cukr krupice 200 g
- vanilkový pudink 2 balení
- žloutek 10 ks
- máslo 250 g
- pomazánkové máslo bez příchuti 150 g
- čokoláda na ozdobu
Připravíme si plech na pečení o velikosti 32 x 23 cm. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Bílky si vyšleháme s cukrem na tuhou pěnu a postupně přidáváme kokos střídavě s moukou, kterou jsme si předem smíchali s práškem do pečiva. Navrstvíme na plech, který jsme si vystlali papírem a dáme péct na teplotu 180 stupňů ba 15 minut.
Zatímco se nám peče kokosový plát, připravíme si hnědé těsto. Ořechy si smícháme s moukou, práškem do pečiva a kakaem. Bílky si vyšleháme spolu s cukrem do tuhé pěny a postupně přidáme smíchanou sypkou směs. Upečeme stejně jako kokosové těsto.
Připravíme si krém. Mléko si dáme na oheň, přidáme vanilkový cukr (nebo můžeme přidat lusk vanilky, který necháme v mléce ponořený jednu hodinu) a cukr krystal, následně přidáme pudinkové prášky. Postupně zahříváme a za stálého míchánípřidáváme žloutky. Když hmota zhoustne, odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
Máslo si vymícháme do pěny a přidáme pomazánkové máslo a následně vychladlou žloutkovou hmotu. Ušleháme hladký krém, který navrstvíme na kokosové těsto. Přikryjeme to hnědým ořechovým těstem a trocha nádivky si navrstvíme i navrch.
Vrch koláče posypeme čokoládovými hoblinami a dáme do lednice zchladit. Nakrájíme na řezy a podáváme.
Zdroj: Famózní krémovo-kokosový řez; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/famozni-kremovo-kokosovy-rez [On-line 20.06.2015]
Poslední tip, trik či komentář