Suroviny
- žlutá cibule 1,3 kg
- máslo 3 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- česnek 4-6 stroužků
- sůl
- pepř
- tymián 6 snítek
- bobkový list 2 ks
- hovězí vývar 2 l
- červené víno 160 ml
- francouzská bageta nebo toustový chléb
- sýr Gruyere
Poté, co jsme si oloupali a nakrájeli všechnu cibuli na jemné plátky, zatopíme pod hrncem velkým plamenem a vložíme máslo a olivový olej, přidáme stroužky česneku, které předtím nepatrně podrtíme a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme cibuli, promícháme, osolíme a opepříme, přidáme tymián s bobkovým listem a promícháme. Ztlumíme plamen a necháme karamelizovat asi dvacet minut.(v půlce procesu můžeme promíchat), po dvaceti minutách přidáme hovězí vývar a červené víno a na mírném ohni vaříme minimálně hodinu bez pokličky. Po dvou hodinách je naše dílo hotové. Podáváme s tousty, zapečenými se sýrem.
Zdroj: Francouzská cibulačka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-cibulac-ka [On-line 04.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář