Ingredience
- cibule (bílé i červené tak půl napůl) 1500 g
- bílé víno 500 ml
- panák koňaku 1 kus
- bobkový list 1 kus
- vývar 1 l
- tymián 1 dávka
- sůl 1 špetka
- francouzská bageta 5 kusů
- francouzský tučnější sýr 200 g
- čerstvá zelená petržel 1 dávka
- ořech másla 1 kus
- petržel 1 dávka
1. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, orestujeme ji na másle, zalijeme ji bílým vínem. Pokračujeme celkem třikrát do vypaření vína, až se vytvoří kašička. Přidáme panáka koňaku, bobkový list, zalijeme hovězím vývarem, ochutíme tymiánem a osolíme. Necháme jemně vařit asi 15 minut.
2. Polévku podáváme se sýrovými krutony. Nejprve si namícháme směs ze žloutků a nastrouhaného sýra, kterou potřeme plátky bagetky a zapečeme je v troubě.
3. Na horkou cibulačku nastrouháme ještě francouzský sýr a můžeme ji podávat i s propečenou a křupavou bagetkou. Nebo dáme bagetku do talíře a přelijeme ji vroucí polévkou a nakonec ještě posypeme sýrem a ozdobíme petrželí.
Zdroj: Francouzská cibulačka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-cibulacka-5 [On-line 22.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář