Suroviny
- cibule 1 kg
- sůl
- pepř
- celý pepř 1 lžička
- bílé víno 100 ml
- hladká mouka 2 lžíce
- hovězí vývar 1 l
- máslo 80 g
- petržel 2 stonky
- tymián 2 snítky
- bobkový list 1 ks
- bageta 1 ks
- sýr comté nebo gouda
Všechny cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenké nudličky. Ve větším kastrolu rozehřejeme máslo a všechnu pokrájenou cibuli pomalu restujeme asi deset minut. Na chvíli můžeme přiklopit poklicí, aby se lehce podusila, pak zase zvolna restujeme a mícháme, dokud cibule nezhnědne. Zkaramelizovanou cibuli zaprášíme hladkou moukou, kterou pečlivě vmícháme. Přidáme směs bylinek a koření (nejlépe zabalíme do buničiny, aby se dalo lehce vyndat) a přilijeme víno. Povaříme dvě minuty, přilijeme vývar, osolíme, opepříme, stáhneme oheň a na mírném ohni za občasného promíchání vaříme ještě půl hodiny.
Do trouby rozpálené na 190 stupňů vložíme plech s pečicím papírem a plátky bagety s nastrouhaným sýrem na povrchu. Zapékáme 5-7 minut dozlatova. Po upečení vyndáme z trouby a vložíme do talíře s horkou polévkou – a takto servírujeme.
Zdroj: Francouzská cibulačka se zapečeným toastem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/francouzska-cibulacka-se-zapecenym-toastem [On-line 17.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář