Ingredience
- hlávkové zelí 1 kus
- mleté maso (vepřové + hovězí) 700 g
- prorostlejší uzené maso 200 g
- rajčata 5 kusů
- cibule 2 kusy
- rajčata v plechovce 1 kus
- oregano a další oblíbené koření 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
marykla:
- polohrubá mouka 300 g
- trošku droždí 1 dávka
- sůl 1 špetka
- vejce 1 kus
1. Celou hlávku zelí si jen chvíli povaříme, aby listy změkly a dobře se s nimi pracovalo. Mleté maso si promícháme s pokrájeným uzeným masem a okořeníme ho. Maso dáme na spařený list, zamotáme do válečku a postupně vkládáme do zapékací mísy vyložené cibulí a rajčaty. Pokrm nakonec zalijeme sterilovanými rajčaty a dáme do rozehřáté trouby. Necháme řádně podusit a zapéct, až nás na konci odmění dobrá šťáva.
2. Na přílohu – placky marykly (marikly) – dáme do mísy mouku, vejce, špetku soli, kvásek. To vše rozmícháme a dolijeme vodou, tak aby vzniklo středně tuhé těsto. Propracujeme a rozválíme na centimetrovou tloušťku. Hrníčkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka, která opečeme na oleji nebo nasucho na plotně či teflonové pánvi. Hotové placky nahrazují v tradiční romské kuchyni pečivo.
Zdroj: Holubky na zelném listu s maryklou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/holubky-na-zelnem-listu-s-maryklou [On-line 31.08.2013]
Poslední tip, trik či komentář