Suroviny
- kus hovězího masa s kostí
- mrkev 3 ks
- petržel 2 ks
- menší celer 1 ks
- cibule 1 ks
- česnek 3-4 stroužky
- snítka petrželky a libečku
- sůl
- pepř
Domácí nudle:
- hrubá mouka 350 g
- voda 125 ml
- vejce 2 ks
Teprve,když se voda vaří, vložím do ní maso is kostí a nechám vařit aspoň hodinu a půl. Poté dám do vývaru všechnu zeleninu a ještě půl hodiny povařím. Potom polévku scedím, zeleninu a maso nakrájím na jemné kousky, a vrátím do vývaru.
Domácí nudle: Do hrnečku rozbijeme vejce, přidáme vodu a vpracujeme tolik mouky, aby těsto bylo husté asi jako na kapání. Nudlové těsto nesolíme, aby nudle nevlhly. Těstíčko vylijeme do zbytku mouky a vypracujeme tuhé těsto. Pracujeme dlaněmi tak dlouho, až je těsto lesklé a nechytá se válu. Rozdělíme je na tři bochánky, přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny odpočívat. Pak dílky rozválíme na co nejtenčí placku, tu dáme na utěrku schnout a několikrát obrátíme. Placky nesmějí přeschnout, aby se při krájení nedrobily. Usušené placky krájíme rovným ostrým, tenkým, ale širokým nožem.
Domácí nudle si uvařím zvlášť v osolené vodě, aby nezkalily vývar, a podávám posypané čerstvou petrželkou.
Zdroj: Hovězí polévka s domácími nudlemi; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-polevka-s-domacimi-nudlemi-0 [On-line 08.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář