Suroviny
Omáčka:
- hovězí falešná svíčková 1-1,5 kg
- špek nebo slanina 200 g
- mrkev 3 ks
- celer 1/2 ks
- petržel 2 ks
- cibule 1 ks
- nové koření 5 kuliček
- bobkový list 5 ks
- celý pepř 10 kuliček
- tymián
- sůl
- cukr dle chuti
- olej
- citron
- smetana ke šlehání 2 kelímky
- brusinky
Kynutý knedlík:
- hrubá mouka 3/4 kg
- droždí 1/2 kostky
- sůl
- mléko na kvásek
- houska nebo rohlík 2 ks
Maso si naložíme den předem do mořidla. Na nálev do vody nakrájíme zeleninu, přidáme koření, trochu oleje a soli a povaříme. Do takto připraveného, již zchladlého nálevu naložíme omyté hovězí.
Na druhý den maso nejprve povaříme v nálevu v tlakovém hrnci, potom přendáme i se zeleninou do pekáče a dáme péct. Při pečení podléváme vývarem. Když je maso měkké, vyjmeme je a zeleninu (bez koření) rozmixujeme tyčovým mixérem a ještě propasírujeme přes cedník.Omáčku v případě potřeby zahustíme a přidáme smetanu. Dochutíme citrónem, cukrem a solí.
Knedlík: do mísy dáme hrubou mouku, kvásek (droždí, špetka soli a cukru, vlažné mléko), jedno celé vejce + jeden žloutek a housku nakrájenou na kostičky. Vše vypracujeme ve vláčné těsto, které necháme kynout na teplém místě. Po vykynutí vypracujeme válečky a vaříme dle velikosti 20 – 25 minut.
Svíčkovou podáváme s kolečkem citronu, kopečkem ušlehané smetany a s brusinkami.
Zdroj: Hovězí svíčková na smetaně s domácím knedlíkem, brusinkami a šlehačkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-svickova-na-smetane-s-domacim-knedlikem-brusinkami-slehackou [On-line 14.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář