Suroviny
- hovězí svíčková 1,5 kg
- kořenová zelenina (petržel, mrkev, celer)
- cibule 1-2 ks
- nové koření
- jalovec
- bobkový list
- sůl
- smetana na vaření (12%) 1 kelímek
Na houskový knedlík:
- polohrubá mouka 500-600 g
- vejce 2 ks
- mléko 350 ml
- cukr 1 lžíce
- kvasnice
- rohlík 3 ks
- sůl
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme pokrájenou zeleninu a necháme pustit šťávu, přidáme koření a nasolenou svíčkovou – zelenina by měla celou svíčkovou pokrývat. Trochu podlijeme vývarem a dáme do trouby, kde pečeme zpočátku odkrytý pekáč, jak bude maso lehce měkké, tak ho nakrájíme na plátky a přikryjeme poklicí a dopečeme doměkka. Pak vyjmeme a zeleninu rozmixujeme ponorným mixerem a omáčku zjemníme smetanou, případně dochutíme.
Domácí houskový knedlík: Nejprve si ze lžíce mléka, lžíce cukru, asi dvou kávových lžiček kvasnic uděláme kvásek, přiléváme vlažné mléko a vytvoříme jemné těsto, do kterého přimícháme tři nakrájené rohlíky. Těsto dáme asi na tři čtvrtě hodiny vykynout. Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu a v ní uvaříme tři knedle, které vaříme čtvrt hodiny z jedné strany, pak otočíme a ještě deset minut vaříme. Zkusíme špejlí, a když se těsto nelepí, můžeme knedlíky vyjmout, několikrát propíchnout vidličkoua pak naporcovat na plátky.
Zdroj: Hovězí svíčková s domácím houskovým knedlíkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-svickova-s-domacim-houskovym-knedlikem [On-line 31.08.2015]
Poslední tip, trik či komentář