Ingredience
- maso (oháňka, žebro či hovězí přední) 500 g
- větší mrkev 1 kus
- kousek celeru 1 kus
- menší kořenová petržel 1 kus
- malá cibule 1 kus
- petrželová nať 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
na knedlíčky:
- játra (hovězí, vepřová) 500 g
- česnek 2 stroužky
- majoránka 1 špetka
- sůl a pepř 1 špetka
- vejce 1 kus
- strouhanka dle potřeby 1 dávka
- petrželová nať 1 dávka
- hrubá mouka 120 g
- vejce 1 kus
1.Dobře omyté maso vložíme na 1 až 2 minuty do vroucí vody. Po vytažení znovu opláchneme a dáme do studené vody. Tento postup zajistí, že se nám vývar nezakalí. Osolíme, přidáme cibuli –kvůli barvě i se slupkou, celý pepř a necháme mírně vařit. Asi půl hodiny před dovařením přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu. Když je maso měkké, nakrájíme ho a můžeme (nemusíme)vrátit zpět do vývaru.
2. Na knedlíčky rozmixujeme játra, přidáme sůl, pepř, majoránku, vejce, nasekanou petržel, utřený česnek a zahustíme trochou strouhanky. Z připravené směsi si uděláme male kuličky a házíme do vařícího vývaru a necháme povařit.
3. Na domácí nudle si na vál připravíme prosátou mouku, uprostřed si uděláme jamku, do ní přidáme vejce s vodou a hned nožem vmícháváme do mouky. Rukama vypracujeme tuhé, ale ne tvrdé těsto. Přikryjeme a necháme 15 minut odpočinout. Potom na pomoučeném vále vyválíme tenké těsto. Položíme na čistou utěrku a necháme částečně oschnout. Nakonec nakrájíme pásy široké asi 2–3 cm. Naskládáme jich několik na sebe a pokrájíme na tenké nudličky. Vaříme zvlášť asi čtyři minuty, pak scedíme, propláchneme studenou vodou a podáváme v polévce.
Zdroj: Hovězí vývar; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-3 [On-line 01.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář