reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Hovězí vývar

Ingredience

  • maso (oháňka, žebro či hovězí přední) 500 g
  • větší mrkev 1 kus
  • kousek celeru 1 kus
  • menší kořenová petržel 1 kus
  • malá cibule 1 kus
  • petrželová nať 1 dávka
  • sůl a pepř 1 špetka

na knedlíčky:

  • játra (hovězí, vepřová) 500 g
  • česnek 2 stroužky
  • majoránka 1 špetka
  • sůl a pepř 1 špetka
  • vejce 1 kus
  • strouhanka dle potřeby 1 dávka
  • petrželová nať 1 dávka
  • hrubá mouka 120 g
  • vejce 1 kus

1.Dobře omyté maso vložíme na 1 až 2 minuty do vroucí vody. Po vytažení znovu opláchneme a dáme do studené vody. Tento postup zajistí, že se nám vývar nezakalí. Osolíme, přidáme cibuli –kvůli barvě i se slupkou, celý pepř a necháme mírně vařit. Asi půl hodiny před dovařením přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu. Když je maso měkké, nakrájíme ho a můžeme (nemusíme)vrátit zpět do vývaru.

2. Na knedlíčky rozmixujeme játra, přidáme sůl, pepř, majoránku, vejce, nasekanou petržel, utřený česnek a zahustíme trochou strouhanky. Z připravené směsi si uděláme male kuličky a házíme do vařícího vývaru a necháme povařit.

3. Na domácí nudle si na vál připravíme prosátou mouku, uprostřed si uděláme jamku, do ní přidáme vejce s vodou a hned nožem vmícháváme do mouky. Rukama vypracujeme tuhé, ale ne tvrdé těsto. Přikryjeme a necháme 15 minut odpočinout. Potom na pomoučeném vále vyválíme tenké těsto. Položíme na čistou utěrku a necháme částečně oschnout. Nakonec nakrájíme pásy široké asi 2–3 cm. Naskládáme jich několik na sebe a pokrájíme na tenké nudličky. Vaříme zvlášť asi čtyři minuty, pak scedíme, propláchneme studenou vodou a podáváme v polévce.

Zdroj: Hovězí vývar; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-3 [On-line 01.02.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.