Ingredience
- přední hovězí maso (pérko) 500 g
- mrkev 1 kus
- petržel 1 kus
- půl celeru 1 dávka
- cibule 1 kus
- pórek 1 kus
- nové koření 6 kuliček
- bobkový list 2 kusy
- vegeta 1 lžíce
- sůl a pepř 1 špetka
- zelená petrželka 1 dávka
játrová rýže:
- vepřová játra 250 g
- vejce 1 kus
- sůl a pepř 1 špetka
- česnek 1 dávka
- majoránka 1 špetka
- strouhanka dle potřeby 1 dávka
1. Do dvou litrů vody dáme vařit maso, zeleninu, koření. Měkké maso vyndáme, vývar přecedíme, zeleninu nakrájíme na kostičky, do vroucí polévky protlačíme přes hrubé strouhátko játrovou rýži a ještě povaříme asi deset minut, až zavářka vyplave nahoru. Dochutíme, přidáme zelenou petrželku.
2. Játra na játrovou rýži utřeme nebo rozmixujeme, promícháme je s vajíčkem, rozdrceným česnekem, solí a kořením a nakonec zahustíme strouhankou v tužší těsto. Před zavařením necháme chvilku odležet.
Zdroj: Hovězí vývar s játrovou rýží; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hovezi-vyvar-s-jatrovou-ryzi [On-line 12.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář