Suroviny
- směs z kořenové zeleniny hrst
- slanina 50 g
- cibule 2 ks
- brambory 2-3 ks
- vývar 1 l
- mražený hrášek 400-500 g
- toustový chléb na krutony
- smetana ke šlehání 1 ks
- sůl
- pepř
- česnek dle chuti
Hrášek necháme rozmrznout ve vlažné vodě a poté okapat. Mezitím si na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a slaninu. Přidáme hrášek (asi čtyři lžíce si ještě uschováme) a na kostičky nakrájené brambory a kořenovou zeleninu. Orestujeme a po chvíli přilijeme vývar, přidáme česnek, pepř a sůl. Po změknutí brambor polévku odstavíme z plotny a rozmixujeme do hladka. Na zjemnění chuti přidáme smetanu a necháme přejít varem. Po dochucení přisypeme před podáváním zbytek hrášku a přidáme krutony z opečeného toustového chleba.
Zdroj: Hrášková polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/hraskova-polevka-3 [On-line 20.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář