Potřebujeme:
- 1 husa,
- 1 jablko,
- 1 cibuli,
- snítku tymiánu,
- sůl, pepř
Jablečné zelí:
- vývar z koření (bobkový list, nové koření, jalovec a voda),
- červené zelí,
- jablečné pyré ze tří jablek,
- jablečný džus,
- máslovou jíšku,
- vinný ocet,
- cukr, sůl
Husu očistíme, naplníme jablky, cibulí a tymiánem. Posypeme solí, tymiánem a vložíme do trouby. Pečeme prsíčky dolu při 150 °C 45 minut, pak ji podlijeme a pečeme 11/2 hodiny.
Potom husu otočíme a pečeme ještě 1 hodinu.
Mezitím si připravíme zelí: Do kastrolu dáme nakrájené zelí. Zalijeme jablečným džusem, kořenícím svarem a vinným octem. Přidáme cukr, sůl a dusíme 30 minut. Do podušeného zelí přidáme pyré, jíšku a dusíme dalších 20 minut.
Z trouby vyndáme husu. Šťávu vyrestujeme, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a necháme převařit. Na ozdobu ještě zkramelizujeme jablka.
Zdroj: Husa pečená s jablky a jablečným zelím; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/husa-pecena-s-jablky-a-jablecnym-zelim-25-11-2014.html [On-line 26.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář