Suroviny
Těsto:
- vejce 6 ks
- cukr krupice 240 g
- mleté ořechy 80 g
- polohrubá mouka 160 g
- sůl 1 špetka
- olej 3 lžíce
- teplá voda 3 lžíce
Krém:
- mascarpone 2 balení
- vejce 4 ks
- vaječný koňak 3 lžičky
- ztužovač šlehačky 1 ks
- cukr 4 lžičky
- jahodové želé s pudinkem:
- jahody 500 g
- jahodový sirup 400 ml
- voda 400 ml
- želatina 1 sáček
- jahodový pudink 1 sáček
- cukr 3 lžíce
Těsto: bílky ušleháme se špetkou soli. Přidáme cukr a po jednom zašleháváme žloutky. Pak vmícháme olej a vodu. Nakonec ořechy a mouku. Pečeme na velkém plechu vyloženém pečicím papírem na 180°C.
Krém: utřeme žloutky s cukrem, vmícháme do nich mascarpone a ostatní ingredience. Bílky si bokem vyšleháme a opatrně vmícháme do směsi. Přidáme ztužovač a krém je hotový.
Jahodový vrch: do hrnce vložíme jahody, polovinu sirupu, polovinu vody, přidáme cukr a vaříme doměkka. Ve zbylé vodě a sirupu rozmícháme želatinu a pudink. Jakmile je ovocná směs uvařená, vmícháme do jahod směs se želatinou a mícháme, aby se vše spojilo, a necháme vychladnout.
Na vychladlý korpus namažeme krém a částečně zchladlý jahodový vrch. Uhladíme a vložíme do lednice nejlépe přes noc. Dezert podáváme dobře vychlazený.
Zdroj: Jahodové řezy; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jahodove-rezy [On-line 23.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář