Suroviny
- kachní prsa s kůží 5 ks
- rozmarýn
- pepř
- koňak nebo brandy
- hrubá sůl
- Zelné pyré
- červené zelí
- kachní sádlo
- cibule
- badyán 1 ks
- hřebíček 4 ks
- cukr 80 g
- kmín
- mletá skořice
- vinný ocet
- sůl
- pepř
Bramborové šišky
- brambory 800 g
- sůl
- vejce 2 ks
- hrubá mouka dle potřeby
- rozpoštěné máslo
Kachní prsa: Kůži kachních prsou nařežeme, opepříme, proklademe čerstvým nasekaným rozmarýnem a pokapeme koňakem. Zabalíme do pečicího papíru natěsno, aby tam nebyl vzduch, každé zvlášť. Poté dáme péct do trouby na 130 stupňů na zhruba 45 minut. Po pečení rozbalíme a na rozpálené pánví opečeme kůží dolu dokřupava. Servírujeme nařezané na tenké plátky a osolíme až na talíři hrubozrnnou solí.
Zelné pyré: Červené zelí nasekáme. Na kachním sádle nebo másle zpěníme cibuli s hřebíčkem, kmínem a badyánem a přidáme zelí. Pocukrujeme, opepříme, osolíme a chvílí restujeme za stálého míchání. Poté zalijeme vodou a dusíme doměkka přibližně 20 minut. Až je hotovo, vyndáme hřebíčky a badyán a rozmixujeme na kaši. Dochutíme vinným octem, cukrem a solí podle potřeby.
Bramborové šišky: Brambory den předem uvaříme ve slupce. Oloupeme, nastrouháme, přidáme vejce, sůl, hrubou mouku a vypracujeme těsto. Pak tvoříme šišky a vaříme ve slané vodě aspoň pět minut. Před podáváním šišky ještě opečeme na sádle.
Zdroj: Kachní prsa na rozmarýnu se zelným pyré a bramborovými šiškami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachni-prsa-na-rozmarynu-se-zelnym-pyre-bramborovymi-siskami [On-line 29.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář