reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kachní prsa se švestkami, bramborové pusinky, cibulová marmeláda

Suroviny

  • kachní prsa 800 g
  • slivovice 50 ml
  • švestková povidla 80 g
  • olej 50 ml
  • sušené švestky 80 g
  • sůl
  • pepř
  • Bramborové pusinky:
  • moučné brambory 600 g
  • máslo 2 lžíce
  • smetana na vaření 100-150 ml
  • vejce 1 ks

Cibulová marmeláda:

  • máslo 70 g
  • olivový olej 3 lžíce
  • červená cibule 5 ks
  • vinný nebo jablečný ocet 3-4 lžičky
  • brandy 3 lžíce
  • hnědý cukr 2-3 lžíce
  • česnek 1 stroužek
  • muškátový oříšek 1 špetka
  • chilli 1 špetka
  • pepř

Kachní prsa odblaníme a očistíme. Kůži nakrojíme na větší kostky (mřížku) a prsa osolíme a opepříme. Sušené švestky pokrájíme. Kachní prsa položíme kůží dolů na rozpálenou pánev. Restujeme postupně z obou stran bez tuku, protože samotná nakrojená kůže vypustí tuku dostatek. Po orestování prsa vyjmeme a vložíme do středně vyhřáté trouby na 10 minut a pečeme dozlatova. Do výpeku přidáme švestky, slivovici a zahustíme švestkovými povidly.

Brambory oloupejte a pokrájejte. Vařte je v osolené vodě asi 20 minut doměkka. Vodu slijte a brambory rozšlehejte ručním šlehačem se lžící másla. Osolte a nechte trochu zchladnout (asi 5 minut). Pak zašlehejte vejce a tolik smetany, aby směs byla kašovitá, ale ne řídká. Předehřejte troubu na 200°C. Hmotu dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky o průměru 3–4 cm, pokapejte rozpuštěným máslem a pečte 10 až 15 minut dozlatova.

K jídlu podáváme cibulovou marmeládu, na kterou si oloupeme cibuli i česnek, který nakrájíme na tenké plátky, cibuli na tenká kolečka. V kastrůlku zpěníme máslo s olejem a na mírném ohni zvolna asi 10 minut restujeme cibuli a ke konci i česnek. Přidáme polovinu cukru a octa a necháme 20 minut dusit. Osolíme, opepříme, okořeníme, promícháme, ochutnáme a v případě potřeby dochutíme. Dusíme ještě pět minut a přilijeme brandy. Směs necháme na ohni pomalu karamelizovat a odpařit z ní většinu tekutiny.

Zdroj: Kachní prsa se švestkami, bramborové pusinky, cibulová marmeláda; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachni-prsa-se-svestkami-bramborove-pusinky-cibulova-marmelada  [On-line 22.01.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.