Suroviny
- kachní stehno 5 ks
- cibule 3 ks
- zelené jablko 1 ks
- červené zelí kysané 1 balení
- hladká mouka na zahuštění dle potřeby
- kmín
- cukr
- pepř
- sůl
Houskový knedlík:
- vlažné mléko 300 ml
- sůl 1 lžička
- polohrubá mouka 500 g
- cukr 1 lžička
- kvasnice 25 g
- housky 2 ks
Bramborový knedlík:
- brambory 800 g
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- hladká mouka 150 g
- hrubá krupice 100 g
- sůl
Stehna důkladně očistíme. Maso osolíme, posypeme kmínem a přibližně 30 minut necháme při pokojové teplotě odležet. Oloupané cibule a jablko nakrájíme na drobné kostičky a rozprostřeme rovnoměrně na dno pekáče, navrch položíme očistěná stehna, podlijeme a necháme péct.
Na zelí si nakrájíme cibulku, kterou zpěníme na oleji, poté přidáme červené a bílé zelí, cukr, pepř a kmín a necháme dusit. Pak zelí zahustíme trochou mouky a dochutíme.
Na houskový knedlík v míse smícháme mouku, housku nakrájenou na kostičky a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme kvasnice, špetku soli, cukru a promícháme. Zpracujeme na vláčné těsto. Mísu vysypeme moukou a přikryjeme utěrkou a necháme 30 – 45minut kynout. Poté těsto rozdělíme na dva válce, které dáme vařit do osolené vody na 17 minut. Uvařený houskový knedlík propícháme, aby „nespadnul“, a nakrájíme na plátky.
Bramborový knedlík: Vařené, oloupané a vychladlé brambory nastrouháme a se žloutkem, celým vejcem, solí, krupicí a moukou vypracujeme vláčné těsto. Těsto na pomoučené vále zformujeme na dva válečky o průměru pěti centimetrů a zavaříme do vroucí osolené vody, kde necháme zvolna vařit 20 minut. Vařečkou opatrně nadzvedneme ode dna, aby se nepřichytily. Hotové knedlíky naporcujeme na plátky a podáváme s kachnou a zelím.
Zdroj: Kachní stehna s bílým a červeným zelím a domácími knedlíky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachni-stehna-s-bilym-cervenym-zelim-domacimi-knedliky [On-line 14.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář