Suroviny
- kachní nebo kuřecí játra 650 g
- kachní sádlo 200 g
- mleté kančí maso (krkovice nebo ořez), lze nahradit vepřovým 200 g
- bílá uzená slanina 200 g
- česnek 6 stroužků
- tymián 2 snítky
- bobkový list 1 ks
- nové koření 4 kuličky
- jalovec 4 kuličky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- cukr špetka
- portské víno 300 ml
- máslo 250 g
- anglická slanina 200 g
K podávání
- nakládané brusinky
- bageta
Kachní nebo kuřecí játra očistěte, odblaňte a propláchněte studenou vodou. Okapaná játra nakrájejte na menší kousky.V pánvi na rozehřátém kachním sádle opékejte nejprve mleté kančí maso. Po deseti minutách přidejte kachní nebo kuřecí játra, přidejte nadrobno nakrájený špek a míchejte dalších asi 8–10 minut.
Když se vše orestuje, přidejte cibuli a drcený česnek, lístky tymiánu, bobkový list, nové koření a jalovec, osolte i opepřete. Podlijte portským vínem, podle potřeby lehce přislaďte a nechte dusit přiklopené zhruba 10–12 minut. Nechte vychladnout, odstraňte bobkový list a kuličky nového koření i jalovce a masovou směs umelte v mlýnku na maso. Paštiková hmota bývá tužší, proto ji ještě dohladka rozmixujte se změklým máslem.
Formu na paštiku vyložte plátky anglické slaniny a nechte je přečnívat, naplňte paštikovou hmotou a přečnívající slaninou uzavřete. (S naplněnou formou párkrát pořádně bouchněte o stůl, abyste z ní dostali vzduchové bubliny a paštika byla pěkně upěchovaná.)
Nechte v chladničce odpočinout alespoň čtyři hodiny, nejlépe však do druhého dne. Pak teprve vyklopte z formy (nebo formiček) a nakrájejte na silné plátky. Podávejte s brusinkami jako předkrm nebo pohoštění.
Zdroj: Kančí paštika s brusinkami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kanci-pastika-s-brusinkami [On-line 27.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář