Suroviny
Španělský ptáček
- vepřové kotlety 1 kg
- hřebíček
- kuřecí párky 5 ks
- anglická slanina plátky
- sterilované okurky 3-5 ks podle velikosti
- vejce 3 ks
- hořčice
Zeleninová rýže
- sterilovaný hrášek a kukuřice
- cibule 1 ks
- olej 1 lžíce
- sůl
Španělský ptáček: Vykostěnou vepřovou pečeni (karé) opláchneme, nakrájíme na plátky, jemně naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý kotlet dáme plátky anglické slaniny, uvařená vejce, sterilované okurky a párky, zamotáme a stáhneme špejlí, nebo nití. Ptáčky vložíme do pekáče, orestujeme je na troše oleje ze všech stran a podlijeme trochou vývaru a za občasného hlídání necháme podusit pod pokličkou doměkka, (také můžeme jídlo dodělat v troubě).
Zeleninová rýže: Propranou rýži dáme vařit cca na 30 minut, přidáme oloupanou cibuli, hřebíček, lžíci oleje a sůl. Po uvaření smícháme s okapaným hráškem a kukuřicí.
Nakonec odejmeme asi tři čtvrtiny výpeku, ze kterého uděláme šťávu. Při podáváni dozdobíme dle chuti a nápadu.
Zdroj: Klasický španělský ptáček se zeleninovou rýží; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/klasicky-spanelsky-ptacek-se-zeleninovou-ryzi [On-line 25.08.2016]
Poslední tip, trik či komentář