Suroviny
Výpečky
- vepřová kýta 750 g
- cibule 6 ks
- česnek 5 ks
- grilovací koření 3 lžíce
- pepř 8 kuliček
- nové koření 6 kuličekcukr
- sůl
- čerstvé chilli papričky 2 ks
Bramborový knedlík
- brambory 700 g
- vejce 2 ks
- polohrubá mouka 170 g
- sůl
Zelí
- sterilované bílé zelí 500 g
- sterilované červené zelí 500 g
Výpečky: Cibule si nakrájíme na půlměsíčky a vložíme do pekáče, přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku. Vepřovou kýtu si nakrájíme na kostičky a položíme na cibuli do pekáče. Přidáme pepř, nové koření, grilovací koření, sůl a chilli papričky. Do tří čtvrtin zalijeme vodou. Troubu si předehřejeme na 175°C a pečeme dvě hodiny. V průběhu promícháváme a po hodině zvýšíme teplotu na 250°C. Poté vyndáme a servírujeme s přílohami.
Bramborový knedlík: Uvaříme si brambory a necháme je vychladnout. Poté je oloupeme a nastrouháme na drobném struhadle. Dáme do misky a přimícháme sůl, mouku a vejce. Vše důkladně promícháme v těsto. Necháme deset minut odležet a poté si z těsta uděláme tři válečky. Do velkého hrnce si dáme vodu a přivedeme k varu. Vodu trošku osolíme a šišky vložíme do vody na 25 minut. Poté knedlíky vyndáme a nakrájíme.
Zelí: Sterilované zelí dáme do hrnce, podlijeme troškou vody a vaříme 15 minut. To samé uděláme i s kysaným zelím, do kterého však po deseti minutách přidáme cukr pro dochucení.
Zdroj: Knedlo-zelo výpečky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/knedlo-zelo-vypecky [On-line 14.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář