Suroviny:
- 2 lžíce másla
- 1 střední celer
- 2 petržele
- 2 – 3 mrkve
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- špetka mletého zázvoru
- špetka mletého kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky třtinového cukru
- sůl a drcený pepř
- cca 1 l vody
- 200 ml smetany 33%
- 250 – 300g filet candáta s kůží
- asi 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 citronu
- lístky petrželky na ozdobu
V hrnci na másle opékejte asi 10 minut na plátky nakrájený celer, petržel a mrkev. Když se zelenina začne zabarvovat, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a opékejte dále do změknutí. Pak posypte kořením a cukrem, zamíchejte a krátce osmahněte. Zalijte vodou, osolte, opepřete a vařte doměkka, dalších 10 -15 minut.
Stáhněte z ohně a polévku v hrnci rozmixujte ponorným mixérem dohladka, přilijte smetanu, a je-li třeba povolte polévku trochou vody. Nechte přejít varem, dochuťte a vypněte.
Filet candáta osolte, opepřete a opečte v pánvi na olivovém oleji z obou stran. Nejdříve ho opékejte kůží dolů a zhruba po 3 minutách (podle výšky masa) ho otočte a minutu až dvě dopečte. Vypněte, zakápněte v pánvi citronovou šťávou a pak opatrně rozdělte maso na větší lupínky – při té příležitosti můžete vyndat případné kosti. Kůži snězte nebo vyhoďte.
Horkou polévku nalijte do talířů, rozdělte do nich kousky – vločky candáta, ozdobte lístky petrželky, drceným pepřem a zakápněte olivovým olejem z pánve a podávejte.
Prima tip: candát obecný je sladkovodní dravá ryba, která je v gastronomii považována za exkluzivní rybu díky kvalitnímu a velmi chutnému masu. Filety z candáta koupíte chlazené i mražené, a prodává se i celá (živá) ryba. Živý candát a chlazené filety jsou dostupné od října do března, mražené celoročně. Jedinou nevýhodou je vyšší cena, ale stojí to za to. Nebo zkuste některou z bělomasých mořských ryb, třeba tresku. Její maso je chuťově výraznější a lahodné.
Zdroj: Kořenový krém s filátky pečeného candáta; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/vanocni-inspirace-podle-karoliny-kamberske [On-line 14.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář