reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Kořenový krém s filátky pečeného candáta

Suroviny:

  • 2 lžíce másla
  • 1 střední celer
  • 2 petržele
  • 2 – 3 mrkve
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • špetka mletého zázvoru
  • špetka mletého kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky třtinového cukru
  • sůl a drcený pepř
  • cca 1 l vody
  • 200 ml smetany 33%
  • 250 – 300g filet candáta s kůží
  • asi 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 citronu
  • lístky petrželky na ozdobu

V hrnci na másle opékejte asi 10 minut na plátky nakrájený celer, petržel a mrkev. Když se zelenina začne zabarvovat, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a opékejte dále do změknutí. Pak posypte kořením a cukrem, zamíchejte a krátce osmahněte. Zalijte vodou, osolte, opepřete a vařte doměkka, dalších 10 -15 minut.

Stáhněte z ohně a polévku v hrnci rozmixujte ponorným mixérem dohladka, přilijte smetanu, a je-li třeba povolte polévku trochou vody. Nechte přejít varem, dochuťte a vypněte.

Filet candáta osolte, opepřete a opečte v pánvi na olivovém oleji z obou stran. Nejdříve ho opékejte kůží dolů a zhruba po 3 minutách (podle výšky masa) ho otočte a minutu až dvě dopečte. Vypněte, zakápněte v pánvi citronovou šťávou a pak opatrně rozdělte maso na větší lupínky – při té příležitosti můžete vyndat případné kosti. Kůži snězte nebo vyhoďte.

Horkou polévku nalijte do talířů, rozdělte do nich kousky – vločky candáta, ozdobte lístky petrželky, drceným pepřem a zakápněte olivovým olejem z pánve a podávejte.

Prima tip: candát obecný je sladkovodní dravá ryba, která je v gastronomii považována za exkluzivní rybu díky kvalitnímu a velmi chutnému masu. Filety z candáta koupíte chlazené i mražené, a prodává se i celá (živá) ryba. Živý candát a chlazené filety jsou dostupné od října do března, mražené celoročně. Jedinou nevýhodou je vyšší cena, ale stojí to za to. Nebo zkuste některou z bělomasých mořských ryb, třeba tresku. Její maso je chuťově výraznější a lahodné.

Zdroj: Kořenový krém s filátky pečeného candáta; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/vanocni-inspirace-podle-karoliny-kamberske  [On-line 14.12.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.