6−8 porcí
- silný vývar a maso z půlky kuřete
- 2 šalotky
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 g chřestu
- 250 g kuřecích jater
- (bílé portské, brandy či koňak)
- muškátový oříšek
- citronová kůra a šťáva
- sůl
- 250 ml smetany
- pažitka
Maso z uvařeného kuřete obereme a roztrháme. Chřest očistíme a nakrájíme, špičky necháme stranou. Očistěná játra zakápneme portským a necháme marinovat. Na části másla (30 g) osmahneme nadrobno nakrájené šalotky dosklovata, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme zchladlým vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme 15 minut. Ochutíme solí, muškátovým oříškem, citronovou kůrou i šťávou, zjemníme smetanou, vložíme chřest (bez hlaviček, ty použijeme až při servírování) a ještě 5 minut provaříme.
Těsně před podáváním opečeme játra na másle a spolu s hlavičkami chřestu vkládáme přímo do talíře, sypeme pažitkou.
Zdroj: Kuřecí krém s chřestem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1810-kureci-krem-s-chrestem/ [On-line 17.06.2016]
Poslední tip, trik či komentář