Ingredience:
- 1 hrnek ječných krup
- voda na namočení
- 1 mrkev
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 10 cm pórku
- 1 cibule
- asi 200 ml bílého vína
- vývar z uzeného kolene
- 2 bobkové listy
- maso z vařeného uzené kolene
- mletý pepř
- sůl
- vinný ocet
- pažitka
Kroupy propláchneme a na hodinu je namočíme, poté znovu propláchneme a scedíme.
Na horkém másle zlehka opečeme na drobné kostičky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer, pórek a cibuli, přidáme scezené kroupy, orestujeme, zalijeme bílým vínem, vývarem u uzeného masa, vložíme bobkový list a vaříme ¾ hodiny až hodinu, dokud nejsou kroupy zcela měkké. Potom přidáme na kostičky nakrájené maso, dochutíme mletým pepřem, solí, střikem červeného vinného octa. Podáváme s nasekanou pažitkou a chlebem.
Zdroj: Ladinská kroupová polévka s uzeným masem – Gerstensuppe; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1391-ladinska-kroupova-polevka-s-uzenym-masem-gerstensuppe/ [On-line 01.03.2014]
Poslední tip, trik či komentář